nieuwsitems node template

STEPSelect oplossing voor medicatietoerisme

woensdag, 10/05/2017

Acht medicijnenbussen vol Vlamingen reden vorige week het Zeeuws-Vlaamse Hulst binnen voor een middagje medicatieshoppen. Reden: sommige medicatie is veel duurder in België dan in Nederland. De actie werd georganiseerd door de Vlaamse huisarts Dirk Van Duppen, die duidelijk wil maken dat het medicatiebeleid in België op de schop moet.
Belgen betalen veel minder ziektekostenpremie dan in Nederland, zo’n € 90 per jaar, maar kennen wel een eigen bijdrage in de zorgkosten, ook voor voorgeschreven medicijnen. Bovendien heeft de Belgische overheid in prijsonderhandelingen een minder sterke positie. In Nederland schrijven de zorgverzekeraars openbare aanbestedingen uit voor geneesmiddelen waarvan het patent is verstreken, wat tot een sterke prijsdaling leidt. Het prijsverschil van medicatie tussen de twee landen kan daardoor flink oplopen: maagzuurremmers kosten in België € 42 – in Nederland € 3. Antipsychotica € 152– € 11. Cholesterolverlager Simvastatine € 20 – € 8. Neusspray € 30 – € 7.
De Belgen willen (en kunnen) niet meteen voor het Nederlandse model kiezen. Een goed alternatief zou de inzet zijn van STEPSelect, een methode waarbij medicatie wordt gescreend en alle variabelen (werkzaamheid, veiligheid, toepassing, prijs, etc.) tegen elkaar worden afgezet. Dan krijgt de gebruiker uiteindelijk een echt goed afgewogen, realistische prijs-kwaliteitverhouding van de voorgeschreven medicatie.

Zie ook de media.
Meer informatie over de toepassing van STEPSelect in Noord-Ierland: DigitalisMM.

Lees volledig artikel